Målgruppe: Uddannelsen er udviklet til ufaglærte og faglærte medarbejdere i større eller mindre virksomheder, der arbejder inden for de jobområder, hvor der tilbydes AMU-uddannelser. Det anbefales, at deltageren har gennemført "Arbejdsmiljø 1 i faglærte og ufaglærte job" eller har tilsvarende kvalifikationer.
Beskrivelse:
Deltageren kan medvirke til at fremme konkrete arbejdsmiljøforhold med brug af udvalgte arbejdsmiljøværktøjer (fx materiale fra Branchearbejdsmiljørådene) inden for eget jobområde.
Deltageren kan bidrage til at synliggøre og forebygge arbejdsmiljøproblemer på arbejdspladsen på baggrund af viden om arbejdsmiljøproblemers typiske årsager og løsningsmuligheder, fx forhold eller ændringer i arbejdspladsens indretning, udstyr og hjælpemidler og organisering af arbejdet.
Deltageren kan medvirke til at fremme arbejdsmiljøet inden for eget jobområde på baggrund af viden om egen og andres rolle/ansvar i virksomhedens arbejdsmiljøarbejde.
Målgruppe: Uddannelsesmålet retter sig mod personer, der arbejder inden for de jobområder, hvor der tilbydes AMU-uddannelser.
Beskrivelse:
Deltageren kan foretage de rigtige disponeringer til at variere arbejdsstillinger i forhold til arbejdsgange og arbejdsfunktioner i eget job, inddrage relevant teknik i forhold til arbejdssituationen samt anvende relevante øvelser til at forebygge skader og opnå øget velvære. Deltagerens handlinger sker på baggrund af viden om konsekvenser af arbejdsbelastninger inden for eget jobområde.
Deltageren kan forebygge forkerte arbejdsstillinger og nedslidning med baggrund i viden om psykiske og fysiske spændingers påvirkning af hinanden.
Deltageren kan indhente information om ergonomi, herunder relevant lovgivning og vejledninger fra f.eks. Arbejdstilsynet og BAR.
Målgruppe: Faglærte og ufaglærte bygningsarbejdere, der har eller søger beskæftigelse inden for området.
Beskrivelse:
Deltagerne kan:
I arbejdet på byggepladser anvende kendskab til farlige byggematerialer såsom asbest, PCB, bly, klorerede paraffiner og forurenet jord samt hvor og hvornår de har været anvendt i den danske bygningsmasse.
Identificere farlige byggematerialer ved renovering ud fra udseende, typisk anvendelsesperiode og bygningens historik.
Medvirke ved kortlægning af omfanget af farlige byggematerialer ud fra kendskab til gennemførte forundersøgelser.
Planlægge og udføre arbejdet efter gældende regler under hensyn til arbejdsmiljø og sikkerhed samt relevante vejledninger og anvisninger.
Målgruppe: Kurset er udviklet til ufaglærte og faglærte medarbejdere og byggepladsledere, der skal arbejde med bæredygtigt byggeri i bygge- og anlægsbranchen.
Beskrivelse:
Deltageren:
- har kendskab til beregning af klimaaftryk i byggeprocesser
- har kendskab til bæredygtige konstruktioner og materialevalg
- har kendskab til beregninger af den cirkulære økonomi i byggeprocesser
- har kendskab til livscyklusanalyse i byggeriet
- har kendskab bygningsreglementets forskrifter om bæredygtighed
- kan bidrage til minimering af vand- og energiforbrug, materialetransport og brug af fossile brændstoffer på byggepladsen
- kan bidrage til bedre totaløkonomi ved valg af tidsbesparende tekniske hjælpemidler, bæredygtige materialer og hensigtsmæssige arbejdsmetoder.
- kan anvende sikkerhedsdatablade og udfylde anvendelseslister over problematiske stoffer
- kan udføre håndværket med kendskab til aktuelle miljødata for materialer, relevante certificeringer og miljømærkninger
Målgruppe: Uddannelsen er udviklet til ufaglærte og faglærte, der har brug for at videreudvikle færdigheder i grundlæggende faglig regning til brug i arbejdet eller deltagelse i f.eks. AMU.
Beskrivelse: Deltageren styrker og videreudvikler sine færdigheder inden for grundlæggende faglig regning med henblik på løsning af faglige opgaver i branchen eller i forbindelse med erhvervsrettet voksenuddannelse. Deltageren kan anvende de fire regningsarter: plus, minus, gange og dividere og kan anvende regningsarterne såvel ved overslagsregning som ved brug af lommeregner og computer. Endvidere kan deltageren regne med procenter, promiller og brøker samt anvende forholdsregning.
Målgruppe: Kurset henvender sig til medarbejdere med eller uden brancheerfaring.
Beskrivelse:
Deltagerne kan i forbindelse med udførelse af kabel og ledningsarbejder:
Indhente nødvendige oplysninger om kabel- og ledningsføringer i jorden og lokalisere alle former for forsynings-/afløbsledninger, ud fra data udleveret af ledningsejere
Anvende tablet/pc i dagligdagen til indhentning af oplysninger i LER
Forstå ledningsoplysninger i LER 2 ledningspakken og udføre arbejdet sikkert ud fra dette.
Kunne navigere i den interne/eksterne kortviser, så fx forsyningsarter kan ses enkeltvis og samlet.
Tage oplysninger på ledninger og komponenter omkring fx nøjagtighed, ledningstyper, koter(nedgravningsdybde) og dimension.
Vurdere hvornår håndgravning er nødvendig og hvornår påvisning rekvireres.
Foretage tilbagemeldinger til ledningsejere, når den angivne ledningsoplysning ikke svarer til de faktiske forhold
Forstå de typer af ledninger og komponenter man som graveaktør kan møde, når man graver.
Forstå hvilke tiltag der skal gøres ved evt. graveskader: Sikkerhed, indmeldelse til ledningsejere og egen organisation samt evt. kontakte 112.
Målgruppe: Kurset henvender sig både til medarbejdere med eller uden brancheerfaring.
Beskrivelse:
På baggrund af viden om geoteknik og grundvandsforhold kan deltagerne:
Anvende og forstå en geoteknisk rapport med hensyn til geologi, grundvandsspejl og stabilitet.
Skelne imellem jordtyper, som muld, ler, silt og sand, og vurdere genindbygningsegnethed med henblik på sortering ved opgravning og genindbygning til oprindelig placering.
Udføre foranstaltninger til sikring mod uhensigtsmæssig materialevandring i ledningsgraven, på grund af langsgående vandstrømme.
Vælge og anvende metode og udstyr til tørholdelse af ledningsgrav, herunder regler for grundvandssænkning.
Foretage nødvendige sikkerhedsforanstaltninger til at imødegå jordskred og sammenstyrtning af jordvæggen.
Anvende god praksis for sikker og bæredygtig adfærd indenfor arbejdsområdet.
Desuden har deltagerne viden om og kendskab til:
Tegn på jordforurening og hvornår der skal indhentes yderligere oplysninger om jordens beskaffenhed.
Basal hydrologi - strømning af vand i jord.
Geologiske tidsaldre.
Overordnet geografisk placering af jordarter i Danmark.