Målgruppe: Faglærte og ufaglærte bygge- og anlægsarbejdere, der har gennemført rørlæggeruddannelsen eller som har eller ønsker beskæftigelse inden for kloakområdet
Beskrivelse:
Deltagerne kan:
Anvende relevant dansk og fælleseuropæisk lovgivning vedrørende afløbsinstallationer i jord - fra og med tilslutning til hovedkloak til og med gennembrydning i gulv, fundament eller ydervæg mod jord.
Udføre kloakering i autoriseret kloakmestervirksomhed efter gældende lovgivning og foretage ledningsoplysninger indhentet i LER.
Anvende gældende bygnings-, miljø- og arbejdsmiljølovgivning og tilhørende normer af relevans for afløbsinstallationer.
Anvende gældende normer inden for afløbsinstallationer i jord.
Anvende lovbestemte digitale platforme i forbindelse med anmeldelse og færdigmelding af aut. kloakmesterarbejde
Målgruppe: Autoriserede kloakmestre og kloakrørlæggere.
Beskrivelse:
Deltagerne kan foretage korrekt og sikker tilkobling af pumper, anbragt i pumpebrønde og pumper, anbragt på afløbsinstallationer i forbindelse med montering af højvandslukkere. Derudover kan deltagerne vælge og anvende egnet og godkendt el-udstyr i henhold til EN 60204-1 maskindirektivet.
Målgruppe: Uddannelsen henvender sig til faglærte og ufaglærte bygge- og anlægsarbejdere, der har eller ønsker beskæftigelse inden for kloakområdet, og som mindst har gennemført kloakrørlæggeruddannelsen.
Beskrivelse:
Deltagerne kan gennem deltagelse i uddannelsen sikre, at den autoriserede kloakmestervirksomhed råder over nødvendigt og funktionsdygtigt udstyr, der er nødvendigt for udførelse, reparation og service af afløbsinstallationer i jord, fra og med tilslutning til hovedkloak, til og med gennemføring i gulv, fundament eller ydermur mod jord, herunder alle anlæg til lokal rensning og afledning af regnvand og spildevand på grunden, samt at virksomheden følger gældende regler og fastsatte bestemmelser for udførelse af autorisationskrævende arbejde. Deltagerne kan demonstrere, at de kan arbejde med alle nødvendige arbejdsopgaver inden for den autoriserede virksomheds område, herunder efterleve og vedligeholde et KLS-system, der er godkendt af en af Sikkerhedsstyrelsen godkendt kontrolinstans, foretage søgninger i Ledningsejerregistret, udføre myndighedsansøgninger i kommunernes online ansøgningssystem til byggesags- og miljøbehandling, projektere og dimensionere afløbsinstallationer, håndtere forurenet jord, CE-mærkning, materialer, kontrolplaner, drift og vedligehold. Deltagerne kan desuden bemande autorisationskrævende opgaver korrekt, instruere medarbejderne tilstrækkeligt og føre nødvendigt tilsyn med, at arbejdet udføres efter gældende regler og myndighedsforskrifter samt sikre, at medarbejderne opfylder gældende uddannelseskrav. Endelig kan deltagerne udføre og dokumentere slutkontrol i overensstemmelse med virksomhedens godkendte KLS-system, herunder udføre afvigelsesbehandling ved at foretage nødvendige forbedringsaktiviteter i forhold til begåede fejl og kundeklager, samt øvrig relevant kvalitetssikring af det udførte autorisationskrævende arbejde.
Målgruppe: Uddannelsen henvender sig til faglærte og ufaglærte bygge- og anlægsarbejdere, der har gennemført rørlæggeruddannelsen eller som har eller ønsker beskæftigelse inden for kloakområdet.
Beskrivelse:
Deltagerne kan:
Planlægge og udføre nødvendige forundersøgelser i forbindelse med afløbsanlæg i det åbne land.
Vælge hensigtsmæssig afløbsløsninger i det åbne land i forhold til aktuelt krav om renseklasse og myndighedskrav.
Projektere afløbsanlæg for spildevand, regnvand og drænvand til nedsivning i undergrunden eller til udledning i vandløb, søer eller havet efter gældende lovgivning, normer, standarder ud fra opdateret viden om afløbsanlæg i det åbne land.
Udføre digital dokumentation af lovpligtig kvalitetssikring
Varetage myndighedsansøgning i forbindelse med anmeldelse og færdigmelding af afløbsanlæg i det åbne land.
Målgruppe: Uddannelsen henvender sig til faglærte og ufaglærte bygge- og anlægsarbejdere, der har gennemført rørlæggeruddannelsen eller som har eller ønsker beskæftigelse inden for kloakområdet.
Beskrivelse:
Deltagerne kan:
Anvende digitale KLS- værktøjer ved etablering, ændring eller nedlæggelse af afløbsinstallationer i jord inden for det autoriserede område.
Anvende et godkendt kvalitetsledelsessystem, så den nødvendig kvalitetsdokumentation og sporbarhed er tilgængelig i forbindelse med intern og ekstern auditering i en autoriseret kloakmestervirksomhed.
Rapportere forbedringsaktiviteter i forbindelse med konkrete afvigelser.
Målgruppe: Uddannelsen henvender sig til kloakrørlæggere, kloakmestre eller struktøruddannede, der er beskæftiget eller ønsker beskæftigelse med afløbsområdet, specielt som rottespærremontør
Beskrivelse:
Deltagerne kan installere, drive og vedligeholde alle forekomne typer af rottespærrer, der opfylder Bygningsreglementets krav til præfabrikerede materialer i afløbsinstallationer iht. til gældende dansk lovgivning. På baggrund af kendskab til rotters adfærdsmønstre og kendetegn i kloaksystemet, såsom ekskrementer, rottehuller m.v, er deltagerne i stand til at installere rottespærrer korrekt i afløbssystemet. Deltagerne kan ligeledes lokalisere de fejl i afløbssystemet, der giver rotter adgang til bygninger og terræn, hvorfor deltagerne kan udføre fejlfinding ved røgprøvning og vurdere behovet for anvendelse af TV-inspektionsudstyr, samt informere og rådgive bygherren om alternativer til, og konsekvensen af montering af rottespærrer. Deltagerne skal af hensyn til at minimere risici for sundhedsfare vælge og anvende relevante personlige værnemidler. Deltagerne kan desuden udføre lovpligtig kvalitetssikring af det udførte arbejde og dermed opfylde autorisationslovens krav om obligatorisk kvalitetssikring. Endvidere har deltagerne nødvendig viden om lovgivningen til forebyggelse og bekæmpelse af rotter og kender i den forbindelse til nødvendig myndighedskontakt, ejer og ansvarsforhold.
Uddannelsen opfylder uddannelseskravet om opsætning af rottespærrer i Miljøministeriets bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter, med tilhørende ændringer og vejledning.
Målgruppe: Uddannelsen henvender sig til faglærte og ufaglærte bygge- og anlægsarbejdere, der har gennemført rørlæggeruddannelsen eller som har eller ønsker beskæftigelse inden for kloakområdet.
Beskrivelse:
Deltagerne kan som fagligt ansvarlig i en autoriseret kloakmestervirksomhed:
Varetage de nødvendige forundersøgelser, tilrettelæggelse samt tegning og dimensionering af afløbsinstallationer i jord fra og med tilslutning til hovedkloak til og med gennembrydning i gulv, fundament eller ydervæg mod jord.
Varetage planlægningsfunktioner og identificere løsningsmuligheder under hensyntagen til den teknologiske udvikling på afløbsområdet.
Varetage nødvendig myndighedskontakt med ansøgninger og tilladelser i forbindelse med godkendelse af projekter vedrørende afløbsinstallationer i jord.
Udfør beregning, tegning, projektering, dimensionering og dokumentation af afløbsplaner ved hjælp af almindeligt tilgængelige digitale programmer.
Formidle problemstillinger og løsningsmuligheder til alle interessenter.
Dokumentere arbejdsprocessen i digital form i kommunikation med kunder og myndigheder.
Foretage kvalitetssikring og sikre, at arbejdet udføres efter gældende bygnings-, miljø- og arbejdsmiljølovgivning.
Målgruppe: Uddannelsen henvender sig til faglærte og ufaglærte bygge- og anlægsarbejdere, der har gennemført rørlæggeruddannelsen eller som har eller ønsker beskæftigelse inden for kloakområdet.
Beskrivelse:
Deltagerne kan:
Varetage myndighedsansøgning for de pågældende afløbsinstallationer.
Udføre de nødvendige forundersøgelser samt vælge hensigtsmæssige afløbskomponenter og pumpe ud fra producentens tekniske data.
Projektere afløbsanlæg, hvor pumpeanlæg og højvandslukkere efter gældende lovgivning og standarder fra et - og to - familiehuse og mindre industribygninger.
Projektere afløbsanlæg efter gældende normer og lovgivning, hvor højvandslukkere i relevante spildevandsinstallationer fra installationer med lille brugerkreds indgår.
Udføre digital dokumentation af lovpligtig kvalitetssikring og sikre at arbejdet udføres i henhold til gældende bygnings-, miljø og arbejdsmiljølovgivning.
Målgruppe: Uddannelsen henvender sig til faglærte og ufaglærte bygge- og anlægsarbejdere, der har gennemført rørlæggeruddannelsen eller som har eller ønsker beskæftigelse inden for kloakområdet.
Beskrivelse:
Deltagerne kan:
Planlægge og udføre nødvendige forundersøgelser og varetage myndighedsansøgningen for de pågældende udskilleranlæg.
Projektere, dimensionere udskilleranlæg i forhold til afløbsvandets sammensætning, indhold og mængde.
Vælge hensigtsmæssig udskiller i forhold til afløbsvandets sammensætning, indhold, mængde.
Projektere afløbsinstallationer ved mindre erhvervsejendomme, hvor olie- benzin, fedtudskillere og syreneutralisator skal indbygges i afløbsinstallationen efter gældendende normer og lovgivning.
Udføre digital dokumentation af lovpligtig kvalitetssikring.
Målgruppe: Alle medarbejdere, som arbejder ved drifts-, vedligeholds- og anlægsarbejder samt ombygninger af vejanlæg på statsvejnettet hos entreprenører og ledningsejere, og som skal udføre afmærkning af vejarbejder, skal være i besiddelse af enten uddannelsesbevis "Vejen som arbejdsplads" - Certifikat (AMU) eller Vejen Som Arbejdsplads Trin I eller II (Vej-EU).
Beskrivelse:
Deltagerne har kendskab til:
Love og bekendtgørelser, herunder:
Færdselsloven
Arbejdsmiljøloven
Bekendtgørelse for afmærkning af vejarbejder
Bekendtgørelse for vejafmærkning
Bekendtgørelse for anvendelse af vejafmærkning
De grundlæggende regler og vejledninger for afmærkning af vejarbejder, herunder:
Kant- og baggrundsafmærkning
Relevante færdselstavler
Prioritering og signalregulering
Afmærkningsvogne
Principper, regler og vejledninger for opstilling og nedtagning af afmærkning, herunder:
Rækkefølge for opstilling og nedtagning
Opbygning af tavlestandere
Placering af tavlestandere i tværprofilet
Brug af arbejdskøretøjer
Arbejdsmiljø ved vejarbejder, herunder:
Sikker adfærd på vejen
Beskyttelsesniveauernes indhold og anvendelsesmuligheder
Identificering af påkørselsfare og faktorer der har betydning for denne
Valg af tilstrækkelige foranstaltninger til at imødegå faren for påkørsel
Deltageren kan:
Læse og forstå en afmærkningsplan
Planlægge afmærkning ved vejarbejder af mindre omfang
Deltage i planlægningen af arbejdsmiljøet ift. faren for påkørsel ved vejarbejder
Udføre afmærkning der overholder lovbestemte krav samt øvrige vejledninger, herunder:
# Opstille og nedtage afmærkning på en sikker måde for både vejarbejdere og trafikanter
# Placere færdselstavler og øvrig afmærkning, så de overholder lovbestemte krav
Kontrollere at et vejarbejde kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt ift. faren for påkørsel samt være medvirkende til at eliminere eventuelle ulykkesfaktorer