Topbanner_alle_2800x40014_(1)

Opfinder du den dybe tallerken hver dag?

Er du en ensom rytter, der gør tingene på din måde, eller formår du at indrette dit arbejde efter, hvad andre synes, og hvad I bliver enige om?

The Lone Ranger syndrome

The Lone Ranger er historien om Den ensomme rytter, der tager sagen i egen hånd.

Hvordan arbejder du?

Er du en ensom rytter, der gør tingene på din måde, eller formår du at indrette dit arbejde efter, hvad andre synes, og hvad I bliver enige om?

Hvis det første er tilfældet, så er du enten eneste medarbejder i virksomheden, eller du udvikler helt nye og skelsættende bæredygtige løsninger, som verden endnu ikke har set mage. Hvis du laver noget, andre også gør, men bare på ”din måde”, så producerer du for dyrt og ofte i svingende kvalitet!

Hvis du derimod formår at indrette dit arbejde i overensstemmelse med andre, i løbende dialog med dine kolleger, og I sammen arbejder på at forbedre jeres arbejde, så er du på vej mod standardiseret arbejde.

I vælger selv systemet

Med indførelse af standardiseret arbejde får du mulighed for at arbejde med løbende forbedringer, at optimere jeres processer og sikre en ens kvalitet i jeres produkter og ydelser.

At arbejde standardiseret kræver systematik. Den gode nyhed er, at systemerne ikke dikterer måden, du arbejder på, men omvendt. Du skal vælge eller udvikle systemer, der passer til måden, du arbejder på. Derfor kan en standard både være skrevne sider, en video, et billede eller måske blot en tjekliste, som alle følger.

Når standarden er lavet, følger du enten løbende eller med jævne mellemrum op på, om standarden virker  efter hensigten. Leverer I kvalitet, arbejder I sikkert, er I effektive, og tjener virksomheden penge? 

Men hvad får vi ud af det?

Når du arbejder efter standarden, opstår der også nye ideer til, hvordan de enkelte dele af standarden kan forbedres. Dermed er du allerede i gang med at arbejde med løbende forbedringer - dokumenterbare løbende forbedringer.

Når du har en god standard, er det også lettere at modtage og oplære nye medarbejdere, fordi det står klart, hvad de skal lære. Hvis du samtidig arbejder med struktureret sidemandsoplæring, ved du også, hvordan de nye medarbejdere skal oplæres.

Standardiseret arbejde giver:
 • Ensartet kvalitet
 • Sikker leveringstid
 • En mere effektiv proces
 • Et bedre arbejdsmiljø
 • Et grundlag for løbende forbedringer
 • Og i nogle tilfælde også en mindre stresset hverdag, da alle ved, hvad de skal, og hvordan de skal gøre det.
Opstår der fejl, kan du sammen med dine kolleger gennemgå standarden og dermed forbedre den, så fejlen ikke sker igen. Dette flytter fokus på fejl fra personen til standarden.

Just do it!

Vil du påbegynde arbejdet med standarder, kan du:
 1. Starte med at kortlægge jeres nuværende processer i enkelte trin
 2. Beskrive hvert relevant trin
 3. Tage billeder eller film eller lave tjeklister
 4. Fastlægge mål for hvert trin: Antal, fejl, omstillinger m.m.
 5. Udføre målinger for at se, om standarden virker
 6. Lave oplæringsplaner
 7. Ved afvigelser udføres systematisk problemløsning og måske forbedringer af standarden
 8. Udføre audits.
Arbejder du ikke med standardiseret arbejde i dag, men har du fået lyst til det, er mit råd: Bare gå i gang. Alt, hvad du gør for at standardisere, bringer dig væk fra ingen standardisering og tættere på succes.

Nu kan I bruge den dybe tallerken, I opfandt i går, og sende The Lone Ranger på pension.

God fornøjelse!

 Du kan lære mere om standardiseret arbejde på et af Learnmark Efteruddannelses Lean-kurser - læs mere på vores hjemmeside